Mustikkapullapuuro uunissa – fodmap-versio

Tämä on sellainen resepti, jonka nimeen ei voi olla ihastumatta! Ainakaan minä en voinut, kun olin jo monta päivää kärsinyt oudosta makeanhimosta ja melkein kaikki mitä minun oli tehnyt mieli, ei sopinut fodmap-ruokavalioon. Tänään, kun päivällisen jälkeen makeanhimo taas yllätti, kaivoin pullapuuron reseptin esiin ja skannasin jääkaapin sisällön katseellani.

Alkuperäinen resepti löytyy siis Wellberriesin sivuilta. Se näytti ja vaikutti todella herkulliselta, mutta valitettavasti sisälsi kuitenkin ainesosia fodmap-ruokavalion ulkopuolelta, eli minunkaan vatsani ei tätä siis täysin sellaisenaan olisi hyväksynyt. Päätin siis tehdä siitä meille vatsavaivaisille vähän lempeämmän version.

Osan aineksista tosin vaihdoin vain siksi, että kaapistani ei löytynyt niitä. Siksi esimerkiksi ceylon-kanelista tippui ceylon pois ja vanilijajauhe onkin minun versiossani vaniliinisokeria. Kananmunia laitoin vain kaksi, koska enempää ei jääkaapissa ollut. Huomenna saan onneksi hakea suoraan lähituottajalta kennollisen luomumunia, että hyvää kannattaa odottaa.

Mikäli makunystyräsi kaipaavat enemmän makeutta, voit lisätä puuroon haluamaasi sokeria ja käyttää maidon sijasta kermaa. Minua on vähän harmittanut tuo kookosmaidon vaihtaminen lehmänmaitoon, mutta lehmänmaito tuntuu vain sopivan paremmin vatsalleni. Ennen käytin siis molempia vähän fiiliksen, ruuan ja tilanteen mukaan, mutta nyt olen ainakin toistaiseksi luopunut kookosmaidosta ja -kermasta, koska ne eivät kuulemma välttämättä sovi ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville. Makeuttaminen on tällä ruokavaliolla myös vähän haastavampaa, kun esimerkiksi siirapit, hunaja ja taatelit ovat poissa pelistä. Mutta mitäpä tuosta silti masentumaan, onneksi banaania voi käyttää!

Tämän kokkauskokemuksen kautta muuten opin myös, että palsternakka ottaa pidemmän raastamisajan kuin kaverinsa porkkana. Tai sitten aika vain tuntui pitkältä, kun odotin niin malttamattomana valmiin pullapuuron makua. Namiahan se oli – kiitos vielä alkuperäisestä reseptistä Wellberriesin Tuulialle 🙂

 

Mustikkapullapuuro uunissa

5 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
2 tl kanelia
0,5 tl kardemummaa
0,5 tl vaniliinisokeria
1 tl kurkumaa
0,5 tl suolaa
1 banaani
3 dl laktoositonta maitoa tai kuohukermaa
1 dl vettä
2-3 kpl kananmunia
2,5 dl mustikoita (tai muita marjoja)
n. 200 g palsternakkaa
neitsytkookosöljyä öljyämiseen
(sokeria)

Tarjoiluun: banaania, laktoositonta kuohukermaa tai maitoa, kanelia

  1. Raasta palsternakat mahdollisimman hienoksi raasteeksi.
  2. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen ja öljyä uunivuoka.
  3. Muussaa banaani haarukalla.
  4. Sekoita ensin kuivat aineet keskenään ja märät keskenään. Lisää mustikat viimeiseksi, jotta ne eivät mene täysin mössöksi.
  5. Yhdistä seokset, sekoita ja kaada uunivuokaan tasaisesti. Anna paistua uunissa n. 20-30 minuutin ajan, kunnes pinta on saanut väriä ja uunipuuro on hyytynyt.
Facebooktwittergoogle_pluspinterest